Structuur van het gezondheidszorgbeleid in Finland

Beleid

de structuur van het beleid omtrent gezondheidsworg is in Finland gedecentraliseerd (Integenstelling tot bij ons, waar het gezondheidszorgbeleid voornamelijk federaal bepaald wordt).

De 'baas' van de gezondheidszorg ishet ministerie van Sociale Zaken en Gezondheid. Dit ministerie tekent enkel de krijtlijnen uit: Er wordt een 4-jarenplan opgesteld. Dit plan bevat richtlijnen omtrent de organisatie van de gezondheidszorg, zoals bijvoorbeeld het aantal nieuwe gezondheidswerkers.

Dit is ongeveer het enige wat de regering doet. Het 'echte' beleid is in handen van de gemeenten. Alle gemeenten zijn grondwettelijk verplicht om gezondheidszorg te voorzien voor al hun inwoners. Verder zijn ze -buiten dat 4-jarenplan- volledig vrij om de gezondheidszorg te organiseren, afhankelijk van de behoeften en lokale omstandigheden. De gemeenten krijgen dan ook jaarlijks subsidies van de staat om in alle behoeften te voorzien.

Er zijn ook 20 Hospital Districts(HD) in Finland. Een HD wordt gevormd door een samenwerking tussen een aantal gemeenten. Alle gemeenten zijn wettelijk verplicht om zich bij een HD aan te sluiten. Een HD heeft ook enkele verplichtingen: het is verantwoordelijk voor gespecialiseerde zorg (cfr. psychiatrie, neonatologie) en voor de coördinatie van de zorg in dat district. Zo zijn er in een district ziekenhuizen gespecialiseerd in orthopedie, pediatrie, etc. (Het is een beetje te vergelijken met wat ZNA wil bereiken).

Echelonnering

Elk HD bevat eerste-, tweede- en derdelijnszorg. De eerstelijnszorg bestaatvoornamelijk uit de Health Centres. Dit zijn gezondheidcentra waar mensen terecht kunnen voor een groot gamma aan 'basiszorg': In zulke centra werken voornamelijk 'huis'artsen & verpleegkundigen. Verder werken er ookpsychologen, kinesisten, .... Deze centra zijn meestal zeer goed uitgerust: labo, RX-afdeling, .... De Health Centres zijnin handen van de gemeenten. In Finland zijn er zo'n 270 Health Centres.

De tweede- en derdelijnszorg bestaat uit 5 universitaire ziekenhuizen, 15gecentraliseerde ziekenhuizen en een 40-tal zogenaamde district-ziekenhuizen: dit zijn ziekenhuizenmet een specifieke specialisatie (bijv. orthopedie). Normaliter kunnen mensen niet bij de tweede- of derdelijnszorg komen, zonder eerst langs de eerstelijnszorg te gaan.

Zo, dat was weer een boterham vol informatie!

Reacties

Reacties

Silke Veldhuis van het roc van Twente

ik ben leuk

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!