Riga!

Riga... De hoofstad van Letland. Waarom Riga bezoeken? Eerst en vooral omdat Ryanair behoorlijk goedkope vluchten aanbied van Finland naar Riga. En ten tweede omdat mensen zeggen dat het een mooie stad is. En dat klopt nog ook!

Het hostel: in het hart van de oude stad, en enthousiaste crew van mensen achter de receptie, een te gezellige common room, soit: dik in orde!

Riga puilt uit van de kerken, en heeft ook enkele mooie musea. We bezochten tal van kerken zoals de orthodoxe kathedraal, de Maria Magdalena-kerk, de dom van Riga, en nog veel meer. Indrukwekkend: op zondag zaten alle kerken overvol van de gelovigen!

We bezochten drie musea: het nationale kunstmuseam, het oorlogsmuseum en een museum over de geschiedenis van geneeskunde.

Maar omdat zoals gewoonlijk foto's meer vertellen dan verhaaltjes, vindt je hier de foto's.

Lente!

Het is lente in het Finsche land, en dat zullen we geweten hebben! Met een aangename 15° op ons bolletje, genoten we van de eerste echte lentedag.

Een prachtige omgeving op 'n heuvel, een heerlijk kampvuur én een schitterende zonsondergang maakten de dag compleet. Geniet van de foto's!

Sauna @ Ruissalo (II)

zaterdag was het weer tijd voor sauna, volgens het aloude recept: warme sauna, koud water, en een barbeque achteraf.

Deze keer kregen we les van een Fin: hoe water op de hete stenen te gieten. Het gaat zo: wanneer de sauna vol is, giet je zoveel water op de stenen dat de mensen het te heet vinden, en naar buiten gaan! Bedankt voor de tip!

Deze week was er ook iets nieuws bij: we konden een sprongetje maken in de zee. Dat deden we ook natuurlijk. Het filmpje vindt je hier.

Foto's vindt je hier.

En wat vind ik daar nu zelf van? Plusjes en minnetjes

Na al die theorie, wordt het dringend tijd voor wat praktijk. Wat vind ik nu zelf van het Finse systeem, waarin ik ondertussen al een zestal weken in meedraai?

De plusjes

  • Visie op studenten: het ziekenhuis heeft een zeer open blik over studenten. Ze vinden het zeer belangrijk om studenten te hebben. Ze zijn ook spontaan bereid om uitleg te geven over alles. Ook als je bijvoorbeeld met een patiënt naar een CT-scan gaat, zijn de verpleegkundigen daar enthousiast om uitleg te geven.
  • Waardering van verpleegkundigen: Van verpleegkundigen wordt verwacht dat ze actief meedenken in de behandeling van de patiënt. Ze voeren niet zomaar uit wat de dokter zegt, ze denken actief mee. Zo gebeurt het dat een verpleegkundige zelf iets voorstelt, zoals de toediening van een medicament. Ook de kloof arts - verpleegkundige is hier zo goed als onbestaande.
  • Feedbacksysteem: verpleegkundigen mogen - tot twee weken na dat de patiënt de dienst verliet - het dossier van de patiënt inkijken om na te gaan hoe de patiënt het stelt. Dit geeft de mogelijkheid om te evalueren of de acties die werden ondernomen op de spoedgevallendienst, juist waren. Dit feedbacksysteem is er ook voor ambulanciers. Na stevige interventies krijgen ze enkele dagen/weken later bericht wat er verder met de patiënt gebeurd is, hoe hij het maakt, ... . Zo kunnen ook zij bijleren.
  • Dossiers: de informatiedoorstroming binnen het Hospital District verloopt meestal zeer goed. De dossiers zijn ook integraal digitaal beschikbaar, evenals resultaten van labotests, scans, ... .
  • Ziekenhuisinfecties: wanneer een patiënt binnenkomt die ooit een ziekenhuisinfectie gehad heeft, het ziekenhuis binnenkomt, staat er in het elektronisch dossier een rode driehoek. Er wordt dan gekeken of het noodzakelijk is om de patiënt te isoleren. Ook wordt er van alle risicopatiënten een microbiologisch onderzoek afgenomen. Het is studenten verboden om te werken in isolatiekamers. Na elke patiënt wordt de brancard ook volledig gepoetst.

De minnetjes

  • Infusen vs. bloedname: Bloedname gebeurt hier door laboranten. Dit geeft geregeld dat een verpleegkundige in één arm een infuus prikt, terwijl een laborant in de andere arm een naald steekt voor bloedstalen te nemen.
  • Privacy: privacy betekent hier niet zoveel. Er worden geregeld patiënten in de gang verpleegd, wanneer de zaal vol is. Ook op de gewone diensten worden patiënten op de gang verpleegd. Dit is dan niet voor enkele uren, maar dit kan zelfs enkele dagen zo zijn.
  • Informatiedoorstroming: De informatiedoorstroming binnen een Hospital District loopt meestal zeer goed. Toch zijn er geregeld moeilijkheden in de doorstroming van de tweede- en derdelijnszorg naar de eerstelijnsgezondheidszorg (de Health Centres).

Vergelijking Finland vs. België in cijfers

Tijd voor cijfertjes!!! (deze cijfers komen uit een publicatie van de WHO: http://www.euro.who.int/InformationSources/Evidence/20011015_2. De cijfers zijn van 2004)

Aantal verpleegkundigen

België: 13,4 verpleegkundigen per 1000 inwoners

Finland: 7,6 verpleegkundigen per 1000 inwoners

Aantal dokters

België: 4 dokters per 1000 inwoners

Finland: 3,2 dokters per 1000 inwonders

Uitgaven voor de gezondheidszorg

België: 9,3% van het BBP

Finland: 7,5% van het BBP

Aantal ziekenhuisbedden

België: 4,8 ziekenhuisbedden per 1000 inwoners

Finland: 4,3 ziekenhuisbedden per 1000 inwoners

Bezettingsgraad van de ziekenhuisbedden

België: 65,9%

Finland: 74%

Aantal patiëntencontacten buiten het ziekenhuis

België: 7,1 contacten per jaar per persoon

Finland: 4,2 contacten per jaar per persoon

Structuur van het gezondheidszorgbeleid in Finland

Beleid

de structuur van het beleid omtrent gezondheidsworg is in Finland gedecentraliseerd (Integenstelling tot bij ons, waar het gezondheidszorgbeleid voornamelijk federaal bepaald wordt).

De 'baas' van de gezondheidszorg ishet ministerie van Sociale Zaken en Gezondheid. Dit ministerie tekent enkel de krijtlijnen uit: Er wordt een 4-jarenplan opgesteld. Dit plan bevat richtlijnen omtrent de organisatie van de gezondheidszorg, zoals bijvoorbeeld het aantal nieuwe gezondheidswerkers.

Dit is ongeveer het enige wat de regering doet. Het 'echte' beleid is in handen van de gemeenten. Alle gemeenten zijn grondwettelijk verplicht om gezondheidszorg te voorzien voor al hun inwoners. Verder zijn ze -buiten dat 4-jarenplan- volledig vrij om de gezondheidszorg te organiseren, afhankelijk van de behoeften en lokale omstandigheden. De gemeenten krijgen dan ook jaarlijks subsidies van de staat om in alle behoeften te voorzien.

Er zijn ook 20 Hospital Districts(HD) in Finland. Een HD wordt gevormd door een samenwerking tussen een aantal gemeenten. Alle gemeenten zijn wettelijk verplicht om zich bij een HD aan te sluiten. Een HD heeft ook enkele verplichtingen: het is verantwoordelijk voor gespecialiseerde zorg (cfr. psychiatrie, neonatologie) en voor de coördinatie van de zorg in dat district. Zo zijn er in een district ziekenhuizen gespecialiseerd in orthopedie, pediatrie, etc. (Het is een beetje te vergelijken met wat ZNA wil bereiken).

Echelonnering

Elk HD bevat eerste-, tweede- en derdelijnszorg. De eerstelijnszorg bestaatvoornamelijk uit de Health Centres. Dit zijn gezondheidcentra waar mensen terecht kunnen voor een groot gamma aan 'basiszorg': In zulke centra werken voornamelijk 'huis'artsen & verpleegkundigen. Verder werken er ookpsychologen, kinesisten, .... Deze centra zijn meestal zeer goed uitgerust: labo, RX-afdeling, .... De Health Centres zijnin handen van de gemeenten. In Finland zijn er zo'n 270 Health Centres.

De tweede- en derdelijnszorg bestaat uit 5 universitaire ziekenhuizen, 15gecentraliseerde ziekenhuizen en een 40-tal zogenaamde district-ziekenhuizen: dit zijn ziekenhuizenmet een specifieke specialisatie (bijv. orthopedie). Normaliter kunnen mensen niet bij de tweede- of derdelijnszorg komen, zonder eerst langs de eerstelijnszorg te gaan.

Zo, dat was weer een boterham vol informatie!

Rauma

Rauma, een stad ten noorden van Turku is vooral bekend om Vanha Rauma (Oud Rauma). Het is een stukje Rauma van 600 houten authentieke huisjes, en staat op de Werelderfgoedlijst.

Het is er ontzettend mooi en rustig. Je waant er je meteen terug in de 18e eeuw.

Voor foto's: klik hier.

Naantali

Zondag ging ik met Lien naar Naantali, een gezellig havendorpje op 20km van Turku.

Wat we zagen was meer dan in orde: de typische ontzettend gezellige Finse houten huisjes, een mooi haventje, een lekker zonnetje op ons snoetje; kortom een gezellig uitje!

Foto's vindt je via de fotopagina, of hier.